aa
1988 yılında Adana’nın Pozantı ilçesinde doğan Gökhan DURU ilk, orta ve lise öğrenimini bu ilçede tamamlamıştır.
2011 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Lisans yılları boyunca aktif bir eğitim-öğretim hayatı geçirmiş; ‘‘Avrupa Birliği İlişkileri Çerçevesinde Türkiye’nin Durumu ve Entegrasyon Sürecine Genel Bir Bakış’’ başlıklı bildirisiyle 15. Sosyoloji Kongresi’nde gerçekleştirdiği sunumun yanında birçok kurs ve eğitim programına katılarak çeşitli sertifikalar almıştır. Yine aynı dönemlerde temellerini attığı ‘‘Platform’’ adındaki, süreli/yerel düzeydeki sosyoloji dergisinin Kuruculuğunu ve Genel Koordinatörlüğünü üstlenmiştir.
2012 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başlamış ve ‘‘Türkiye’de İç Göçler’’ ve ‘‘Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamiklerin Rolü’’ konularıyla uzmanlık alanlarını tamamlamıştır. Seyhan İlçesi örnekleminde ‘‘Adana’da Kentleşme ve Göçün Sosyolojik Görünümü’’ üzerine hazırladığı teziyle ise 2015 yılında Yüksek Lisans - Master of Arts (M.A) eğitimini tamamlamadıktan sonra Uluslararası Göç ve Sorunları üzerine çalışmalar yapmıştır.
Aynı dönemde 2. Lisans Eğitimi olarak Atatürk Üniversitesi’nde başladığı Sosyal Hizmet bölümünden ise 2018 yılında Yüksek Onur Belgesi alarak mezun olarak mesleki uzmanlığını ve bilgi derinliğini arttırmıştır.
Ayrıca, 3. Lisans Eğitimi olarak ise Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nü 2022 Yılında Onur Belgesi alarak tamamlamış ve özel ilgi alanı olan Gastronomi ve Mutfak üzerinde de uzmanlaşmıştır.
Eğitim sistemi içinde ulaşılabilecek en son seviye olan Doktora - Doctor of Philosophy (Ph.D) eğitimine ise Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Ana Bilim Dalı'nda devam etmektedir.
Sivil toplumun gelişmesi ve filantropinin yaygınlaşmasıyla yakından ilgilenen Gökhan DURU, bu kapsamda Genel Merkezi Adana’da bulunan ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren Yetimler Derneği’nin Kurucu Genel Başkanı olarak Yetim-Öksüz çocuklar için çalışmalarına devam etmektedir.
Bununla birlikte; ‘‘Vizyon Toplantıları’’ adıyla kendi kurguladığı çalıştay niteliğindeki toplantıların da başkanlığını yürümektedir ve kültürel kodlarını bilen, köklerine sahip çıkan ve hayata bakışı da bu minvalde olan bir anlayışın temsilcisi olarak, bu toplantılarda ele alınan konuları bilimsel temelli, inovatif ve rasyonel bilgilere dönüştürüp yerel dinamiklerle ve ulusal aktörlerle paylaşarak ülkesinin menfaati adına müspet fikirler üretmeye çalışmaktadır.
15. Siyaset Akademisi İl Birinciliği olan Gökhan DURU, Adana 1.si olarak 2015 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından plaketle ödüllendirilmiştir. Küresel ve yerel ölçekte akademiye ve siyasete ilişkin bilgi ve tecrübe biriktirme süreçlerine devam etmekte olup üzerinde çalıştığı ve kaleme döktüğü yazıları şu şekildedir:
• The Social and Spital View of Syrian Population in Turkey: A Case Study of Adana Syrians Street (2020)
• Suriyeli Sığınmacıların Mekansal Görünümleri (2019)
• Adana’da Kentleşme ve Göçün Sosyolojik Görünümü (2015)
• Madde Bağımlılığının Sosyolojik Anlamı (2014)
• Türkiye’nin Uluslararası İlk Kitlesel Göç Deneyimi: Suriyeliler (2014)
• Yerel Vicdandan Küresel Sağduyuya - Azerbaycan’da Bir İnsanlık Trajedisi: Hocalı (2013)• İsrail İşgali Sonrası Filistin’in Hukuki Statüsü: De Facto’dan De Jure’a İsrail İşgali (2013)
•Doğu-Batı Dikotomisinde Ötekilik / İslamofobi ve Oryantalizm Kavramları Üzerinden Bir Ötekileştirme Okuması (2012)
Sporcu bir kişiliğe de sahip olan Gökhan DURU, Lisanslı bir Muay Thai sporcusudur. Ve bu branşta aynı zamanda Türkiye Muay Thai Federasyonu onaylı hem antrenörlük hem de hakemlik yetkisine sahiptir. Bununla birlikte, Türkiye Satranç Federasyonu onaylı yine lisanslı bir Satranç oyuncusudur. Binicilik, yüzme ve kampçılık ise ilgilendiği diğer spor branşlarıdır. Ayrıca baba mesleği olan aşçılıkla da hem akademik hem de profesyonel düzeyde ilgilenmektedir.
2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Seyhan Kaymakamlığı’na bağlı olarak hizmet veren Seyhan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda başladığı aktif iş hayatına 2017 yılına kadar Vakıf Müdürü olarak devam etmiş ve vatani görevi nedeniyle ayrıldığı bu görevi sonrasında, aynı kurum çatısı altında Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı (SUY)* kapsamında görevlendirilmiştir. 2024 itibariyle halen bu program kapsamında çalışmaya devam etmektedir.
* SUY Programı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) Türk Kızılay, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ile birlikte ortaklaşa yürütülmekte olup Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi (ECHO) tarafından fonlanmakta ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM) ile Göç İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen dünyanın nakit temelli en büyük insani yardım operasyonudur.
Gökhan DURU İngilizce ve Osmanlıca bilmektedir. Evli olup Mihrimah, Hanzade ve Aybala'nın babasıdır.